PyCon, Mergado

Py…co? Pokud se takhle ptáte, nejspíš nepatříte mezi příznivce programovacího jazyku Python, kteří se na konci října sešli v Brně na konferenci PyCon CZ. Ta se tu konala již podruhé a spolu s dvěma stovkami dalších se jí zúčastnili i vývojáři z Mergada. Následující řádky se tedy věnují poznatkům a dojmům z akce (a jsou srozumitelné i pro ty, kteří Pythonu nerozumí).

Třídenní konference se konala na Fakultě informačních technologií VUT od pátku 28. do neděle 30. října. Dohromady na ní proběhlo více než 30 přednášek ve třech paralelních blocích a 4 keynote speech. Kromě návštěvníků se do akce zapojili i některé místní IT firmy a mezi nimi také Mergado (kdybyste měli náhodou pocit, že teď chodí ajťáci s látkovou taškou přes rameno, pak ano, můžeme za to my). 

Organizace

Jak vlastně taková akce funguje? Lidé, kteří stojí za PyConem a tedy celou akci organizují, zajišťují technickou podporu, starají se o sociální sítě nebo tvoří a vylepšují web PyConu, jsou dobrovolníci. V každé přednáškové místnosti jsou kromě samotných mluvčích vždy i moderátoři, kteří vystupujícího představí a uvedou, a mimo to poskytují posluchačům informace o změnách v programu nebo možnostech přihlašování. To je důležitá úloha, neboť během akce bylo několik přednášek přesunuto nebo úplně zrušeno. V porovnání s PyConem 2015 bylo během akce víc jídla a pití, a to včetně kompletního oběda. Navíc byly k dispozici také moravské koláče a další sladkosti, které ale většinou došly ještě před polednem a my jsme pak museli hledat poslední zbylé u okolních stánků. 

Zajímavé prezentace a přednášky

Letošní ročník konference přilákal řadu vynikajících řečníků se skvělými přednáškami. Mezi nejoblíbenější témata patřilo testování, mokování a webové API (Application Programming Interface), další prezentace se týkaly využití Pythonu, MicroPythonu nebo práce s daty a analytickými nástroji napsanými v Pythonu. Většina vystoupení byla částečně technická a jejich popisu se věnujeme v článku na vývojářském blogu, pokud vás Python zajímá, určitě si ho přečtěte. Tady jen ve stručnosti zmíníme pár skutečně dobrých přednášek.  Jacqueline Kazil se věnovala důležitosti orientace designu v open source projektech na uživatele, tedy tomu, že ti, kdo využívají náš kód nejsou stroje, ale lidé. Asi nejlepší přednášející byla Ana Balica, která na PyConu mluvila o vzájemné pomoci mezi kodéry. Stává se, že zkušení programátoři odradí svými pasivně agresivními komentáři nováčky od dalšího působení. Podle ní je tak lepší věnovat více času, úsilí i peněz kvalitním radám pro začínající programátory, protože se to v dlouhodobém horizontu vyplatí.  Některé přednášky se programování a Pythonu věnovali spíše okrajově, nebyly proto ale o nic méně zajímavé. Třeba když: 

  • Benny Daon mluvil o své 33 leté zkušenosti s programováním.
  • Magdalena Kabátová se naopak naučila programovat teprve nedávno díky kurzům od Django Girls a PyLadies, její prezentace ale byla skvělá!
  • Honza Klusáček mluvil nadšeně o řešení problémů v Pythonu a taky o šifrovačce Tmou.

 

 

Lightning Talks

Jednou z nejlepších částí víkendu byly právě Lightning Talks – krátké, v tomto případě jen pětiminutové, prezentace na nejrůznější témata. Za hodinu se jich na PyConu stihlo deset, pauzy vyplňoval moderátor Petr Viktorin vlastními vstupy i vtipy z publika. Právě sám Viktorin v jednom z talků vyprávěl, jak si vytvořil vlastní herní konzoli jen s použitím Pythonu a 3D tiskárny. Na závěr jsme shlédli i vystoupení Jakuba Vysokého a spol., kteří hrou na ukulele propagovali Pražské Pyvo srazy. 

A ještě něco

Kromě přednášek a prezentací byly součástí konference taky neformální afterpárty, které jsme my strávili v Klubu cestovatelů, kde jsme řádně probrali svoje dojmy a vymysleli pár zlepšení. Pro otužilce bylo připraveno také noční koupání ve Svratce, pár statečných zase vyrazilo na nedělní ranní běh do Lužánek (mezi nimi i zástupce Mergada).  Na závěr patří náš velký dík organizátorům, přednášejícím i účastníkům za skvělý program a atmosféru celé akce. Už teď se těšíme na další ročník PyConu! 

Pan Mergado

Pan Mergado je největší dříč v našem týmu. Maká ve dne i v noci, aby byla data e‑shopů v tom nejlepším pořádku a přinášela užitek. Zde na blogu píše návody, zprávy i své vlastní názory. No ano, je to virtuální postava, ale my ho máme rádi. Fakt.